Från trädgårdslandet: Bönor och Ärtor

För några veckor sedan la jag ut på instastory och frågade om de var något ni vill se eller läsa mer om och vårt odling i trädgårdslandet var en sak som ni önskade.
Så denna veckan kommer de bli ett inlägg varje dag med en grönsak i fokus!

(null)

Vi börjar med bönor och ärtor

Vi har lyxen att fortfarande ha kvar vår lägenhet som vi bor i någon gång ibland och den har inglasad balkong så vi förkultiverade vissa av våra plantor där och bönor och ärtor var två av dem.

(null)

(null)

Den 12maj hade vi fått upp fina plantor som vi planterade ut  och  vi hade förberett med att sätta armeringsnät mellan odlingslådorna på två ställen så de blev som portaler man gick igenom och där önskade vi att de skulle klättra bönor och ärtor!

(null)

Vi fick till precis den känslan, lite dåligt vattnat så sockerärtorna ville inte vara med så länge men bönerna blommar fortfarande i oktober. Så när man gick under portalen i sommras så hängde där baljor ner från nätet, underbart!

(null)

Vi odlade två sorters böner en lila som heter "Carminat" och är en störbrytböna och en gul som heter "Neckargold" och är en störvaxböna.
Den lila är väldigt god att äta hela baljan medans den gula är lite träigare i skalet när en blir stor. Vi använde ofta bönorna och rostade i smör och strödde över sallad eller åt som snacks.
Baljorna på den lila blev över 25cm långa, helt galna!!

(null)

Vi har sparat ett gäng med baljor som vi ska ha som frö till nästa säsong, lite mer än vi tänkt eftersom som de blev lite dåliga på slutet av sommaren av torka och torkade in i baljorna så de finns att ge bort till nära och kära❤️

(null)

Bönor och sockerärter är något vi helt klart kommer odla nästa säsong med. Tror även vi kommer utöka sortimentet!!

Har ni frågor eller åsikter, kommentera gärna och gillade du denna lilla serien från trädgårdslandet vi ska ha denna veckan så tryck gärna på hjärtat nedan!