Från trädgårdslandet: Pumpa och Squash

Vad passar vell bättre att skriva om är pumpor och squash så här i halloween tider!

(null)

Förra året försökte vi oss på att odla pumpor men fick plantorna för sent i jorden så de hann inte utvecklas tillräckligt men i år var målet att få en liten skörd!

(null)

Vi hämtade hästskit hos våra vänner som vi la på baksidan av grisstallen där de är ett lite skyddat ställe men med bra sol. När vi satte ner våra förkultiverade plantor så grävde vi ett hål i högen med höstskit som var större än plantorna och fyllde runt plantan med vanlig jord så de nya rötterna inte kom i direkt kontakt med hästskiten.

(null)

Sen har vi vattnat lite då pch då under sommaren, lite för lite som med allt annat men vi har fått en liten skörd ändå!


Vi odlade både för prydnad och att äta!

(null)

"Sunburst"  var  en väldigt god squash som vi både ätit rå i sallad och provat fylla med köttfärsröra och gratinerat i ugn och den blev så god i smaken och sen har den lite rolig form!!

(null)

Vi odlade även en av våra squash favoriter "butternut" som är en vintersquash som går att lagra.  Vi har redan ätit en för vi kunde inte hålla oss längre men där finns 5st kvar som vi ska plocka in i helgen och lagra svalt och torrt.

Sen odlande vi två olika prydnadspumpor,
"Baby Bear" och "Baby Boo" 

(null)

"Baby Boo" var en storsäljare bland pumorna när jag hade min blomsterbutik så de va ett självklart val att prova på att odla och vilken skörd den har gett, säkert 50 pumpor. Jag gillar att det är en vit pumpa så den är fin att dekorera från sensommar till jul utan att de ser halloweenigt ut.

(null)

"Baby Bear" är en mini variant av den klassiska oranga pumpan, tyvärr var denna lite känsligare för torka så vi fick inte lika bra skörd av denna men vi har nog skördat 10 pumpor!

(null)

Till nästa år kommer vi garanterat göra samma sak, pumpor och squash är perfekta att sätta i hästskit då de gillar mycket näring. Men nästa år ska vi lägga högen på gösselplattan som också är på baksidan av grisstallen precis bredvid sär vi odlat detta året så vi slipper lyfta på alla rankor med pumpor när man ska klippa gräset!

(null)

Har ni frågor eller åsikter, kommentera gärna och gillade du denna lilla serien från trädgårdslandet vi ska ha denna veckan så tryck gärna på hjärtat nedan!