Från trädgårdslandet: Rödbetor och Morötter


Dagens tema är Rödbetor och Morötter, två rotfrukter som vi älskar!

(null)

När de gäller rödbetor så har vi detta året både odlat en mix av den "vanliga" runda rödbetan som både innehöll röd, gul, vit rödbeta och polkabeta. Sen ordnade vi även en avlång rödbeta "Renova" vilket är en bra rödbeta att odla om man har mindre yta då man får plats mer fler då de växer på djupet.
Vi tycker även smaken på den avlånga rödbeta var god och sen är den så lätt att skala. 

(null)

Den längsta vi tagit upp har varit 25cm och jag vet inte om de är för vi hade ganska hård kompakt jord i den odlingslådan som gjort att de växer en bit ner i jorden och sen sticker mer och mer av betan upp ovanför jorden. På vissa betor som vi tar upp så är de knappt 10cm som är i jorden men dom är väldigt fina så inget problem men nästa år får vi se om de blir likadant för rödbetor kommer vi odla mer av nästa år!

(null)

Eftersom våra betor fortfarande står så fint i odlingslådorna så låter vi dem va där tills vi behöver dem och kan på de sättet även äta de goda bladen från betan.


(null)

Om vi istället går över till morötter så har vi detta året odlat både mixade och vanliga sommarmorötter och vintermorötter. 
Vi sår ganska tätt och gallrar ut morötterna när de blivit några centimeter och får njuta av dessa primörer.

(null)

(null)

Vi hittade en lila morot som fanns med i mixen vi sådde som var 43cm, helt galen!

(null)

Nu i mitten på oktober plockade vi upp alla vintermorötter då vi märkte att de börjat gå djur i dem som åt på dem så vi gallrade de som va fina och inte angripna till lagring och de som va okej använder vi direkt.

(null)

(null)

Vi testar att lagra dem detta året i stenmjöl för de var det vi hade som vi la ut i en plastback som vi först lagt tidningar . Sedan varvade vi morötter med stenmjöl och la på ett lager högst upp så morötterna inte syns så förvarar vi dem i grisstallen där de är svalt  och eventuellt i vinter när de blir minusgrader så täcker vi de med någon filt eller matta, om de finns några morötter kvar!!

(null)


Har ni frågor eller åsikter, kommentera gärna och gillade du denna lilla serien från trädgårdslandet vi ska ha denna veckan så tryck gärna på hjärtat nedan!