Vårt tomathus!

 
Nu var det längesen jag skrev igen, en intensiv tid på jobbet med trädgårdsskötsel har gjort att blogg och instagram har kommit i andrahand.
 
Så roligt och sorligt att se att ni är så många inne på bloggen nästan dagligen och inga nya inlägg har kommit upp. Nu ska jag kompensera er lite med att köra en bloggvecka, ett nytt inlägg varje dag.
Vad säger ni om det?
 
 
I förra inlägget så skrev jag om vårt kvällprojekt som blev ett månget längre projekt eftersom vädret inte ville vara på vår sida.
 
 
Men den 8 Juni fick våra lite elendiga tomatplantor äntligen flytta in i sitt nya hem.
 
 
Vi installerade en solcellsdriven droppbevattning i växthuset som drivs helt med solen och ger mer vatten de dagar då solen är framme mer och mindre de dagar då solen inte vill vara framme.
Ett helt perfekt system för oss som inte alltid är på gården när vi jobbar mycket så detta löser vattningsproblemet.
 
 
Systemet vi har heter Irrigatia och just nu har Impecta erbjudande på det.
De finns i två olika stolekar, vi valde de stora systemet som har 24 droppmunstycken.
 
På Impectas hemsida skriver de så här om systemet:
 
"Praktiskt och miljövänligt bevattningssystem som tar hand om dina växter även när du är bortrest. Ingen elektricitet eller anslutning till vattenledning behövs. Systemet använder sig enbart av solenergi och vatten ur behållare. På så sätt elimineras risker med vattenledningar och elkopplingar."
 
Deras erbjudande på bevattning gäller t.o.m. 4 augusti 2019
 
 
 
 
För två veckor sen såg det ut så här i växthuset, även tomaterna hade fått komma i andrahand och dom hade varken fått fler linor som dom kunde klänga på eller blivit tjuvande.
 
 
Så i år testar vi att behålla alla tjuvar och ger extra näring istället och ser hur de blir, för de tar ju emot att klippa bort "tjuvar" som har blomsterstänglar och även tomater hängade från sig..
 
Så från detta:
 
 
 
Till detta:
 
Vår lilla bänk fick åka ut och krukarna fick så i enkla rador för att vi skulle komma fram i växthuset och någon fick flytta ut medan en gurka och ananasmelon fick flytta in!
 
 
Idag ser det ut så här:
 
 
 
Tomaterna som växter i vårt tomathus kommer också från Impecta och är:
 
Pärontomaten "Yellow Pearshaped"
Kulturarv. Från tidigt 1800-tal. Mängder av gula, 4-5 cm långa, päronformade, söta, goda tomater. För växthus och varma utelägen.
 
Tomaten "Indigo Rose"
Världens mörkaste tomat! Salladstomat med mycket speciella frukter på 30-40 gram. Den säregna, plommonlika smaken framträder bäst när de glänsande purpursvarta frukterna övergår i en djupt röd nyans. Frukterna kommer i klasar som mognar efterhand.
 
Bifftomaten "Brandywine"
Kulturarv. Från 1885. En av de mest smakrika, äldre sorterna. Stora, rosa, plattrunda frukter på 200-400 gram, helt genomfärgade med fyllig underbar smak. 
 
Bifftomaten "Brandywine Yellow"
Kulturarv från tidigt 1900-tal. Stora frukter i varierande form på ca 350 gram. Gyllengula och väl genomfärgade med saftigt och krämigt, välsmakande kött.
 
Kärsbärstomaten "Artisan Golden Bumble Bee"
Spännande körsbärstomat som väcker uppmärksamhet med både smaken och utseendet. Mängder av 2-3 cm stora, mycket söta och välsmakande, guldgula frukter med orangeröda strimmor. 
 
Vinbärstomat
Pärlband av små röda eller gula tomater på endast ca 4 gram. Enorm växtkraft, varje planta kan ge flera hundra frukter. 
 
Plommontomaten "Supermarzano"
Italiensk tomat med 10-12 cm långa, ovala, röda frukter. Särskilt tunnskalig med lätt krämigt, mycket saftigt fruktkött och mild, förträfflig smak.
 
Förra året odlade vi våra tomater på friland så vi ser verkligen framemot att se hur mycket tomater vi får nu när de står i lite mindre blåsigt länge!
 
 
 
 
Impecta - Tomat - Växthus